Zöldfalak elhelyezése

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hova érdemes elhelyezni a beltéri zöldfalakat, milyen tényezőket kell figyelembe venni a telepítés során, és hogyan lehet optimálisan kihasználni a zöldfalak előnyeit.
Zöldfal tárgyalóban

Hol érdemes beltéri zöldfalakat elhelyezni?

Röviden: A Vertiflora zöldfalai bárhová elhelyezhetőek, köszönhetően moduláris rendszerének és az adott környezethez jól válogatott növényeinek. Bárhol kialakítható a teljesen automata öntözőrendszer is.

Mivel a zöldfal kaspórendszer bárhová helyezhető, így első körben nézzük meg, mik a növények igényei:

A Vertiflora zöldfal rendszerével mindegyiket biztosítani tudjuk a növények számára, így az ténylegesen bárhová elhelyezhető úgy, hogy a növények minden igénye ki legyen elégítve.


Optimális fényviszonyok a zöldfal számára

A zöldfalakat túlnyomórészt szubtrópusi, aljnövényzetből származó növények alkotják, így azok nem szeretik a közvetlen nyári napfényt. Ennek okán érdemes kerülni a hatalmas üvegfelületek mellé történő telepítést, ahol egész nap érheti tűző napfény. Természetesen nem gond, ha rásüt a nap, ezekre a pontokra olyan típusú növényeket válogatunk, amik mindezt jól bírják. Sok évnyi kísérletezés után megtaláltuk a tökéletes fényforrásokat a növények számára, mely lámpák kellően esztétikusak, megfizethetőek, de mégis elegendő és optimális fényt nyújtanak a növények számára. Ezeket minden zöldfalhoz javasoljuk telepíteni, mivel még a legfényesebb szobába sincs elegendő fény a téli, nap nélküli hónapokban. A fény az egyik legfontosabb lételeme a növényeknek, nélküle gyengék és betegesek lesznek.

Moduláris zöldfal rendszerek és elhelyezési lehetőségek

Minden felületre és formában kiépíthetők a Vertiflora zöldfal rendszerei. A moduláris rendszereknek köszönhetően a zöldfalak szinte bármilyen felületre és formában kiépíthetők. Ez lehetővé teszi, hogy kreatív és egyedi megoldásokat hozzunk létre, amelyek tökéletesen illeszkednek az adott térhez.

Zöldfal telepítési tippek

Előzetes tervezés

A zöldfalak utólagosan is bárhova telepíthetők, de egy lakásfelújítás vagy építés előtt célszerű már betervezni őket. Így biztosíthatjuk, hogy minden kiállás elő legyen készítve a zöldfal számára (víz, csatorna, villamosság), különösen, ha teljesen automata rendszert szeretnénk. Félautomata rendszerhez csak konnektorra van szükségünk, manuális öntözésnél pedig semmilyen kiállás nem szükséges.

Falra rögzítés

A zöldfalakat nem kell a padlóra helyezni, így a fal közepére is rögzíthetők. Ez különleges dekorációs lehetőségeket nyújt, és lehetővé teszi a tér jobb kihasználását.

Mobil zöldfalak

A mobil zöldfalak rejtett kerekeken gurulnak, így bárhova áttolhatók, ahol épp szükség van rájuk. Öntözéshez szükséges számukra konnektor kiállás a közelben. Amennyiben kevés fényt kapnak, itt is szükséges kiegészítő világítás, ami a mobil zöldfalra van szerelve - ennek folyamatosan szükséges egy konnektoros kiállás.

Összegzés

A beltéri zöldfalak elhelyezése számos előnnyel jár, és szinte bármilyen környezetben megvalósíthatók. A legoptimálisabb helyek a párás és fényes környezetek, mint a wellness központok és fürdőszobák, de száraz levegőjű és fény nélküli helyiségekben is elhelyezhetők megfelelő kiegészítő világítással. A moduláris rendszerek lehetővé teszik, hogy a zöldfalak szinte bármilyen felületre és formában kiépíthetők legyenek, beleértve a fal közepén vagy körívekben történő elhelyezést is. A kiegészítő világítás biztosítása elengedhetetlen a növények egészségéhez és növekedéséhez. Az előzetes tervezés és a megfelelő telepítési módszerek alkalmazása segít abban, hogy a zöldfalak hosszú távon is egészségesek és szépek maradjanak.

Köríves zöldfal