Félautomata beltéri zöldfalak gépészete

A cikkből megismerheti a félautomata zöldfal rendszerink gépészeti kialakításait.
Félautomata zöldfal

Amennyiben nem lehetséges a teljesen automatizált zöldfal telepítése, vagy költséghatékonyabb megoldást keres, érdemes megfontolni félautomata zöldfalainkat. Ezen rendszerek esetében bizonyos körülmények között automatizálható a tartály vízpótlása is, ha van vízforrás a zöldfal vízgyűjtő tálca közelében, így ez a rendszer isképes teljesen önálló működésre.

Zöldfal vízgyűjtő tálca kialakítása

A félautomata rendszerben egy vízgyűjtő tálcát alakítunk ki, ami általában közvetlenül a zöldfal alatt helyezkedik el, de igény szerint máshová is telepíthető. Fontos szempont, hogy a tálca ne kerüljön a zöldfal legalsó sorának szintje fölé, mivel a felesleges csurgalék gravitációs elv alapján visszafolyik bele. A tartály akár egy másik helyiségben, például a zöldfal mögötti szobában is elhelyezhető. Ebben az esetben két vízcsővel kötjük össze a tartályt és a zöldfalat.

Zöldfal víztartály borítása

A víztartály külső felülete lehet dekorfóliás, lapszabászati vagy tömör faanyag borítású, lehetővé téve, hogy tökéletesen illeszkedjen a környező bútorokhoz, mint például a konyhabútorokhoz vagy a nappali bútoraihoz. A Vertiflora csapata asztalos minőségben készíti el a megfelelő takaró megoldásokat, felhasználva a profi, festool rendszert.

Zöldfal víztartály mérete

A víztartály méretének elegendőnek kell lennie legalább egy öntözési ciklushoz, de ajánlott nagyobb méretű tartály építése, így csak 2-3 öntözésenként szükséges újratölteni. A standard méret, ha a zöldfal alá kerül: 20 cm mély és 25 cm magas.

Zöldfal öntözésének vezérlése

Az öntözés vezérlése lehet időkapcsolós, amely lehet analóg vagy programozható, illetve bármilyen okosvezérlésű eszközzel kombinálható. Ezenkívül lehetőség van talajnedvesség-figyelő rendszer beépítésére is, amely csak akkor aktiválja az öntözést, ha a talaj nedvességtartalma a beállított érték alá csökken. Opcionálisan elérhető a tartály vízszintjét ellenőrző rendszer is, ami fény- és/vagy hangjelzéssel figyelmeztet a tartály kiürülésére.

Összefoglalás

Félautomata rendszereink esetében a víztartály utántöltése szükséges, amit követően a rendszer önállóan végzi az öntözést. Önnek csupán néhány hetente szükséges feltölteni a tartályt, kivéve ha vízkiállás áll rendelkezésre, és automatikus tartálytöltés is igényelt.

Félautomata zöldfal