Teljesen automata beltéri zöldfalak gépészete

A Vertiflora zöldfalai a modern technológia és a természet tökéletes harmóniáját kínálják. A teljesen automata üzemelés lehetővé teszi, hogy a zöldfalak minimális emberi beavatkozással működjenek, biztosítva a növények optimális növekedését és egészségét. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan működik a Vertiflora beltéri zöldfalainak teljesen automata gépészete.
Zöldfal automata gépészete

Teljesen automata zöldfal üzemelés

A Vertiflora zöldfalainál a teljesen automata üzemelés számos előnyt kínál. Az automata rendszerek az öntözést, a tápoldatozást, a világítást és a vízelvezetést is kezelik. A vízelvezetés akár átemelő rendszerrel is megoldható ha nincs gravitációs elfolyásra lehetőség.

Automata öntözés és tápoldatozás

Az automata öntözőrendszer biztosítja, hogy a növények mindig megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. Az öntözési ciklusokat a növények igényeihez igazítjuk, figyelembe véve a környezeti feltételeket és a talaj nedvességét. Az automata tápoldatozás pedig gondoskodik arról, hogy a növények megkapják a szükséges tápanyagokat a megfelelő növekedéshez.

Automata világítás

A megfelelő fény biztosítása elengedhetetlen a növények egészségéhez. A Vertiflora zöldfalai automata világítási rendszerrel vannak ellátva, amely biztosítja a növények számára szükséges fényt, még egy teljesen fény nélküli helyiségben is. Az idővezérlés segítségével a világítás pontosan a megfelelő időpontokban kapcsol be és ki, szimulálva a természetes napfény ciklusát.

Automata vízelvezetés

A vízelvezetés szintén automatikusan történik, biztosítva, hogy a felesleges víz eltávozzon a rendszerből. Az átemelő rendszerek lehetővé teszik a víz elvezetését még akkor is, ha a gravitációs elvezetés nem lehetséges.

Távoli elérés és vezérlés

A teljes rendszert távolról is elérjük és vezéreljük. A vezérlőrendszer folyamatosan figyeli a vízáramlást, a tartály szintjét, a mágnesszelep állapotát, valamint a talaj nedvességét. Ha bármilyen hibát észlel, azonnal jelez számunkra. A hibajelzések alapján legtöbbször 24 órán belül ki tudunk menni és elhárítani a problémát.

Hibakezelés

A hibakezelési rendszer különösen hasznos irodákban és üzlethelyiségekben elhelyezett zöldfalak esetén, ahol nincs folyamatos felügyelet. Például, ha egy központi probléma miatt elzárják a víz főcsapot, és erről nem tájékoztatják az irodát, a rendszer azonnal értesítést küld, megelőzve a növények kiszáradását.

Zöldfal gépészeti doboz és kiállások

A teljesen automata üzemelésű zöldfalaknál szükség van egy gépészeti dobozra. Ez a doboz elhelyezhető a zöldfal alatt vagy mellett (például egy szekrényben), de gyakran egy külön gépészeti szobában található. Utóbbi a leginkább javasolt kialakítás. A gépészeti doboz méretei és a szükséges kiállások a következők:

Gépészeti doboz méretei

Szükséges kiállások

Zöldfal világítási rendszer

A világítást legtöbbször sínes rendszerrel készítjük el. Ehhez idővezérelt kapcsoló szükséges, melyet a kismegszakító dobozba érdemes telepíteni. A lámpákhoz minimum 3x1,5 mm2-es kábel átvezetés szükséges. A világítás pontos helyét egyedileg határozzuk meg, általában 1,5-2 méterre a zöldfal síkjától. Ha az idővezérlés nem megoldható, a lámpa kábelének másik oldalát a zöldfal gépészethez kell vezetni, és biztosítani kell egy további 230V-os konnektort a vezérlőnek.


Előkonzultáció zöldfal telepítéshez

Mivel minden zöldfal egyedi, minden esetben szükséges egy előkonzultáció a pontos kiállások egyeztetésére. Az előkonzultáció során megbeszéljük az igényeket és a lehetőségeket, biztosítva, hogy a zöldfal tökéletesen illeszkedjen az adott térhez és megfeleljen a kívánt funkcióknak.

Ha a fenti kiállások nem megvalósíthatóak, javasoljuk félautomata zöldfal rendszerünket, melynél csupán konnektoros kiállás szükséges. Erről egy másik cikkünkben olvashat bővebben.

Ide kattintva letöltheti az alább látható gépészeti kiállás rajzát.

Zöldfal gépészeti igényei